WhatsApp
Bizi Arayın

Prof. Dr. Aybala Yıldız

Anal Siğil Tedavisi

Anal siğil, ya da diğer adıyla, anal kondilom; genellikle HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. HPV virüsü, genital bölgede siğil yapması ile bilinir. Ancak bazı hastalarda, siğiller anal bölgeye yayılabilmektedir. HPV 11 – 16 ve 18 tiplerinin yol açtığı siğiller, anal bölgede en çok görülen siğil türleridir. Anal siğiller, genellikle pek belirti vermezler. Hatta bazı hastalar siğillerin varlığından uzun yıllar boyunca haberdar olmaz.

Bazı hastalar ise dokunarak anal siğillerin varlığını fark edebilir ya da tahriş sonucu kanama, akıntı gibi durumlar yaşayabilirler. Anal siğiller, günümüzde hem cerrahi hem de cerrahi olmayan yöntemlerle tedavi edilebilir. Anal siğil tedavisi Ankara hakkında daha fazla bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizi arayabilir ve Doç. Dr. Aybala Yıldız’dan randevu alabilirsiniz.

Anal Siğil (Anal Kondilom) Nedir?

Anal kondilom, tıpkı diğer siğiller gibi karnabahar görünümündedir. Anüs ve çevresindeki diğer rahatsızlıklar genellikle aşırı ağrı ve kanama gibi ciddi sorunlara neden olurlar. Anal siğiller ise bu tip belirtiler göstermezler. Sadece tahriş olduklarında kanama, akıntı ve ıslaklık hissi ile kendilerini belli ederler. Tıpkı genital siğiller gibi anal siğiller de HPV (Human Papilloma Virüs) nedeniyle ortaya çıkar. HPV’nin bazı türleri kansere neden olduğu için anal siğil tedavisinde mevcut siğilin türünün belirlenmesi önemlidir.

Anal Siğil Nasıl Anlaşılır?

Anal siğiller, gözle görülebilecek büyüklüktedir. Cilt yüzeyinde karnabahar şeklinde, hafif kabarık bir yapıda bulunurlar. Bu nedenle elle dokunulduğunda kolayca fark edilebilirler. Ancak hasta eline gelen bu farklı dokuyu kendi kendine göremeyebilir. Görebilse bile siğil olduğundan emin olamayabilir. Bu nedenle anal siğillerin tanısı için mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir.

Anal Siğil Bulaşıcı Mıdır?

Anal siğillere HPV’nin neden olduğunu söylemiştik. HPV, bulaşıcı bir virüstür. Ten temasıyla, dolayısıyla cinsel ilişkiyle de bulaşır. Bu nedenle anal siğili olan bir kişi HPV taşıyıcısıdır.

Makat Bölgesinde Siğil Neden Olur?

Makatta görülen siğiller HPV virüsünün makat bölgesindeki dokuyu değiştirmesi nedeniyle oluşur. HPV virüsü, yıllarca vücutta sessiz kalabilir. Bulaştıktan sonra siğil görülme süresi 3 hafta ile 24 ay arasında değişebilir. Siğillerin ortaya çıkmasında ise pek çok değişken etkilidir. Bunlardan ilki; kişinin bağışıklık sistemidir. HPV virüsü, vücuda girdikten sonra kolay kolay atılmaz. HPV virüsü ile savaşmanın tek yolu güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmaktır. Eğer kişinin bağışıklık sistemi güçlü ise siğiller çok geç ortaya çıkabilir ya da hiç çıkmayabilir. Aynı zamanda, yüksek risk grubu olarak tanımlanan, kansere dönüşme olasılığı yüksek olan HPV virüslerinin de siğil yapma ihtimalinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.

Ankara Anal Siğil Tedavisi

Siğillerin kendi kendine yok olma olasılığı oldukça düşüktür. Böyle bir durum söz konusu olsa bile siğilin tamamen ortadan kaybolması yıllar alabilmektedir. Bu nedenle anal siğillerin mutlaka uzman bir doktor tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

Günümüzün gelişen teknolojisi sayesinde, anal siğil tedavisinde farklı yöntemler kullanılabilmektedir. Lazer ve dondurma tekniği (kriyoterapi) sayesinde virüslerin ameliyatsız şekilde tedavi edilmesi mümkündür. Ancak bu yöntemlerle siğil tamamen kökü ile birlikte çıkarılamaz. Bu nedenle, kolay yöntemler olmasına rağmen, cerrahi ile siğillerin tedavisi hâlâ daha çok tercih edilmektedir. Siğil tedavisinde uygulanan bu yöntemler ve anal siğiller hakkında daha fazla bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizi arayabilir ve sorularınıza yanıt alabilirsiniz.