WhatsApp
Bizi Arayın

Prof. Dr. Aybala Yıldız

Fekal İnkontinans Tedavisi

Fekal inkontinans tedavisi Ankara, dışkı ve gaz kaçırma sorununu ortadan kaldırmak için gerçekleştirilen medikal ve cerrahi uygulamalardır. Bu uygulamalar sırasında hastanın makat kaslarını daha etkin bir şekilde kullanması sağlanabilir. Aynı şekilde bu kasları onarmaya yönelik cerrahi işlemler gerçekleştirilebilir. Tedavinin detayları, rahatsızlığın nedenlerine ve ilerleme durumuna özel olarak belirlenir.

Yazımızın devamında ‘’Fekal inkontinans neden olur?’’, ‘’Gaz ve dışkı kaçırma tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Fekal inkontinans tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Fekal inkontinans ne demek?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara fekal inkontinans tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Aybala Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.

Fekal İnkontinans Nedir?

Fekal inkontinans, dışkı ve gaz kaçırma ile karakterize olan, farklı nedenler sonucu ortaya çıkabilen bir durumdur. Fekal inkontinans sorununa sahip olan bireyler dışkılarını tutmakta zorlanırlar. Hatta bu zorlanma, sıvı veya katı haldeki dışkının istemsiz bir şekilde anüsten kaçırılması ile de sonuçlanabilir. Dışkı ile birlikte bir miktar gaz çıkışı da meydana gelebilir. Fekal inkontinans sorunu, ortaya çıkma sebeplerine göre farklı şekillerde tedavi edilebilmektedir.

Fekal İnkontinans Nedenleri Nelerdir?

  • Fekal inkontinans nedenleri arasında şunlar yer alabilir:
  • Sfinkter kasının doğum gibi etmenler sırasında yıpranması, zarar görmesi.
  • Makat bölgesine uygulanan cerrahi girişimler ve tedaviler.
  • Makat bölgesinde meydana gelen fiziksel travmalar.
  • Pelvik radyoterapi uygulaması.
  • Kronik kabızlık veya uzun süreli kabızlık.
  • Bazı ilaçların düzenli olarak kullanımı.
  • İlerleyen yaş.
  • Genetik etmenler.
  • MS gibi sinir sistemini etkileyen hastalıklar veya sinir sistemine dahil olan dokuların hasar görmesi.

Fekal inkontinans nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Dışkı Kaçırma Neden Olur?

Dışkı kaçırma sorununun pek çok nedeni olabilir. Bu nedenler arasında en sık rastlanılanı makat bölgesinde meydana gelen yıpranma ve doku hasarıdır. Buna ek olarak çeşitli ilaçların düzenli kullanımı, kronik kabızlık, yaşlanma ve benzer etmenler de dışkı kaçırmaya yol açabilmektedir.

Gaz-Dışkı Kaçırma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Gaz ve dışkı kaçırma, yani fekal inkontinans sorununa sahip olan bireyler alanında uzman bir genel cerrahi hekimi ile görüşebilirler. Böylece fekal inkontinansın nedenleri belirlenebilir ve bu nedenlere yönelik, kişiye özel bir tedavi gerçekleştirilebilir.

Dışkı Kaçırma İçin Bitkisel Tedavi Var Mı?

Dışkı kaçırma sorununun bitkisel bir tedavisi yoktur. Bu sorun genellikle fiziksel etmenler sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu yüzden de bitkisel içerikli ilaçlar veya benzer alternatif uygulamalar dışkı kaçırma sorununu ortadan kaldırmakta yetersiz kalırlar. Bitkisel ilaçlar çoğu zaman tıbbi tedavi sürecini destekleyici uygulamalar olarak kullanılırlar. Ancak bir rahatsızlığı tedavi etmenin tek yol, bilimsel ve tıbbi bir tedaviye başvurmaktır. Bu tedavi de ancak alanında uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilebilir.

Fekal İnkontinans Tedavi Edilebilir Mi?

Fekal inkontinans, tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Bu tedavi, fekal inkontinansın ortaya çıkma nedenine göre farklı uygulamalar içerebilir. Doktorunuz teşhis sürecinde sizinle tedavi seçeneklerini paylaşacak ve sizi en uygun tedavi uygulamasını seçme konusunda yönlendirecektir.

Fekal İnkontinans Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Fekal inkontinans tedavisi sırasında, daha önce de bahsettiğimiz gibi pek çok tedavi uygulamasına başvurulabilir. Bu uygulamaların süreleri birbirlerinden farklıdır. Mesela bazı durumlarda 30 dakika ila 1 saat kadar süren cerrahi işlemlere başvurulur. Bazı durumlarda ise belli aralıklarla tekrarlanan, 30 dakikalık biofeedback seansları gerçekleştirilir. Doktorunuz tedavinin tahmini süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

Fekal İnkontinans Tedavisi Nasıl Olur?

Günümüzde fekal inkontinans tedavisinde yaygın bir biçimde kullanılan tedavi uygulamaları şunlardır:
Medikal Tedaviler: Medikal tedaviler sırasında çeşitli ilaçlarla veya medikal araçlarla bireyin dışkı kaçırma sorunu ortadan kaldırılmaya çalışılır.

Biofeedback Tedavisi: Biofeedback tedavisi sırasında hastanın makat kaslarını aktif bir şekilde çalıştırabilmesine ve kullanabilmesine yönelik egzersizler yapılır.

Perkütan Tibial Sinir Uygulaması: Bu tedavi sırasında özel sinir uyarım işlemlerine başvurulur, böylece makat bölgesindeki kasların daha aktif bir şekilde çalışabilmesi sağlanır.

Gaz-Dışkı Kaçırma Cerrahisi: Diğer tedavi uygulamaları yetersiz kaldığında, dışkı ve gaz kaçırma sorununu ortadan kaldırmak için çeşitli cerrahi tekniklere başvurulur. Bu teknikler sayesinde fekal inkontinans sorunu kalıcı olarak ortadan kaldırılabilir.

Bahsi geçen tedavi uygulamaları hakkında detaylı bilgi almak için internet sitemizde yer alan Biofeedback Tedavisi, Perkütan Tibial Sinir Uygulaması ve Gaz-Dışkı Kaçırma Cerrahisi isimli yazıları inceleyebilirsiniz.

Ankara Fekal İnkontinans Tedavisi Fiyatları 2024

Ankara fekal inkontinans tedavisi fiyatları ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Aybala Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.