Kabızlık tedavisi Ankara, kabızlığı ve kabızlığa bağlı ortaya çıkan şikayetleri ortadan kaldırmak, bireyin yaşam kalitesini arttırmak için gerçekleştirilen tedavidir. Bağırsak hareketleri sindirim sistemi ve boşaltım için son derece önemlidir. Ancak bazı durumlarda bağırsaklar veya bağırsakların içerisinde yer alan sindirilmiş besinler normalden daha yavaş hareket edebilir, bu da bahsi geçen sindirilmiş besinlerin rektuma olan transferini yavaşlatır.
Kabızlık olarak bilinen bu durum, zaman zaman herkesin deneyimlediği bir şikayettir. Kabızlık başta beslenme alışkanlıkları olmak üzere pek çok nedenden ortaya çıkabilir. Çoğu zaman kendi kendine geçse de bazı kişiler sık sık kabız olabilir veya uzun süre kabız kalabilirler. Bu durum dışkılama işlemi sırasında bireyin normalden daha şiddetli ıkınmasına yol açar. Buna bağlı olarak da çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilir. Bu yüzden sık sık tekrarlayan veya uzun süren kabızlık sorunu ihmal edilmemeli, mutlaka en yakın zamanda tedavi edilmelidir. Yazımızın devamında ‘’Kabızlık neden olur?’’, ‘’Kabızlık belirtileri nelerdir?’’, ‘’Kabızlık hangi hastalıklara yol açar?’’ ve ‘’Kabızlık tedavi edilmezse ne olur?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara kabızlık tedavisi hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Aybala Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.
Bağırsak hareketlerinde meydana gelen zorlanma ve yavaşlanma ile ortaya çıkan şikayettir. Bu şikayete sahip olan bireyler dışkılamakta zorluk çekerler. Bu yüzden tuvalette normalden daha fazla vakit geçirebilir ve dışkılayabilmek için şiddetli bir şekilde ıkınma ihtiyacı duyabilirler. Kabızlık sorunu pek çok sebepten ortaya çıkabilmektedir. Bazı kişilerde belirgin bir neden olmadan da geçici olarak görülebilir. Bununla birlikte eğer kabızlık sık sık deneyimlenen bir sorun ise veya uzun süre boyunca devam ediyorsa kronik kabızlıktan bahsedilir. Kronik kabızlığın tedavi edilmediği durumlarda bireyler çok daha ciddi rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirler.
Kabızlık nedenleri arasında şunlar yer alır:
Kabızlık nedenleri bu şekilde sıralanabilmektedir.
Kabızlık belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
Kabızlık belirtileri bu şekilde sıralanabilir.
Kabızlık başlı başına zararlı veya tehlikeli bir şikayet değildir. Bununla birlikte kabızlık sebebiyle ortaya çıkabilecek bazı rahatsızlıklar, uzun vadede bireyin yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürebilmektedir. Bu yüzden kabızlığın uzun süreler devam ettiği durumlarda mutlaka alanında uzman bir doktorla görüşülmelidir.
Tedavi edilmeyen kabızlık sorunu, bireyin dışkılama sırasında sürekli olarak, şiddetli bir şekilde ıkınmasına yol açar. Bu ıkınma faaliyeti ise makat bölgesindeki dokuların yıpranması ile sonuçlanır. En nihayetinde ise bu doku yıpranması hemoroid (basur), makat sarkması veya bağırsak fıtığı gibi hastalıklara neden olabiir. Bu yüzden kronik kabızlık sorunu yaşayan bireylerin vakit kaybetmeden bir genel cerrahi uzmanıyla görüşmeleri önerilir.
Kabızlık, ortaya çıkma nedenine göre farklı şekillerde geçebilir. Kabızlığın en yaygın nedeni ideal bir şekilde beslenmemek ve hareketsiz bir yaşam tarzına sahip olmaktır. Bu yüzden uzmanlar, kabızlık sorunu yaşayan bireylere gün içerisinde yeterli miktarda sıvı tüketmelerini, düzenli olarak spor yapmalarını ve bol lifli gıdalar tüketmelerini tavsiye eder. Bunların yetersiz kaldığı durumlarda çeşitli ilaç tedavilerine de başvurulabilir.
Kabızlık genelde 2 ila 7 gün kadar devam eden bir şikayettir. Ancak bazı durumlarda çok daha uzun süreli olabilir, sık sık tekrarlayabilir. Bu gibi durumlarda, kabızlığa bağlı ortaya çıkabilecek rahatsızlıklardan korunulabilmesi için tıbbi tedaviye başvurulması önerilir.
Kabızlık tedavisi, kabızlığa yol açan etmenlerin belirlenmesi ve ortadan kaldırılması ile gerçekleştirilir. Bazı durumlarda bu etmenleri ortadan kaldırmak için çeşitli yaşam tarzı değişiklikleri yeterli olur. Bazı durumlarda ise kabızlık, makat bölgesi veya kalın bağırsağın diğer bölgelerinde ortaya çıkan rahatsızlıklar sebebiyle görülür. Bu yüzden çeşitli ilaç uygulamalarına, biofeedback gibi fizik tedavi işlemlerine veya cerrahi tedavilere gerek duyulabilir. Doktorunuz bu tedavilerden hangisinin size en uygun olduğunu belirleyecek ve tamamen size özel bir tedavi planlaması yapacaktır.