Prof. Dr. Aybala Yıldız

Karın Ağrısı Tedavisi

Karın ağrısı; karnın içinde, farklı bölgelerde hissedilen ağrıdır. Yemek sonrası, adet dönemleri ya da gaz sancısı gibi nedenlerle, geçici olarak ortaya çıkabildiği gibi; ciddi sorunların da sinyali olabilmektedir. Bu nedenle uzun süren karın ağrılarının hafife alınmaması ve mutlaka uzman bir doktora danışılması gerekmektedir.

Özellikle karın ağrısına bulantı, kusma ve ishal gibi şikâyetler de eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir uzmana görünmek gerekir. Karın ağrısının nedenleri hakkında yazımızın devamında bilgi vereceğiz. Karın ağrısı tedavisi için ise Doç. Dr. Aybala Yıldız’ın Ankara’daki kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.

Akut Karın Ağrısı Nedir?

Akut karın ağrısı, genellikle bir anda başlayan ve kısa süren karın ağrısıdır. Akut karın hastalığı hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sık rastlanan bir durumdur. Gaz sıkışması, soğuk algınlığı, karın bölgesinde iltihap olması gibi nedenlerle ortaya çıkabilir. Karın ağrısına akut karın ağrısı diyebilmemiz için en fazla 1 haftadır devam ediyor olması gerekir. 1 haftadan uzun süren karın ağrıları akla daha ciddi sorunları getirir. Bu nedenle mutlaka bir uzman tarafından incelenmesi gerekir.

Karın Ağrısı Neden Olur?

Karın ağrısının pek çok sebebi olabilir. Ancak akla ilk gelen; karın bölgesindeki organların iltihaplanması ya da bir şekilde hasar görmüş olmasıdır. Karaciğer, mide, böbrek ve bağırsaklardaki iltihaplanma ve diğer sorunlar karın ağrısına neden olabilir. Bunun yanında şeker hastalığı, böbrek üstü bezlerinin çalışması ile ilgili sorunlar, kan hastalıkları ve bazı ilaçlar da karın ağrısına neden olabilir. Kadınlar, adet döngüsü nedeniyle sık sık karın ağrısı sorunu yaşarlar. Bununla birlikte bebeklik döneminde de sindirim ile ilgili sorunlar ve gaz sıkışması nedeniyle karın ağrısı ortaya çıkabilir.

Karnın farklı bölgelerindeki karın ağrıları farklı hastalık şüphelerini doğurur:

Sağ Üst Karında Ağrı: Genellikle safra kesesi, karaciğer ve ülser ile ilişkilendirilen bir ağrıdır.

Sol Üst Karında Ağrı: Sol üst karında ağrı problemi genellikle dalak ve pankreas problemleri ile ilişkilidir.

Karnın Üst Bölgesinde Ağrı: Gastrit, reflü ve ülser gibi hastalıkları akla getirir.

Karnın Sağ ve Sol Alt Bölgesinde Ağrı: Yumurtalık ve kalın bağırsak ile ilgili sorunları akla getirir. Aynı zamanda dış gebelik ve apandisit ile ilgili bir ağrı da olabilir. Bu nedenle karnın alt bölgesinde görülen ağrıların geçiştirilmemesi, en kısa zamanda bir uzmana başvurulması gerekir.

Karın Ağrısı Şikayetiyle Ne Zaman Doktora Gidilir?

Karın ağrısı şikâyeti uzun sürdüğünde mutlaka bir doktora başvurmak gerekir. Aynı zamanda karın ağrısının hangi şikâyetlerle birlikte görüldüğüne de bakmak gerekir.

Eğer;

  • Karın ağrısı çok şiddetliyse ve 1 haftadan uzun sürdüyse
  • Ağrı nedeniyle nefes kesiliyorsa
  • Kusma, bulantı, kanama, bayılma, ağızdan kan gelmesi gibi şikâyetler varsa
  • Dışkıdan kan geliyorsa ve karında aşırı şişkinlik varsa karın ağrısı için doktora başvurma zamanı gelmiş demektir.

Karın Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Karın ağrısının geçmesi için ağrıya neden olan hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle karın ağrısı tedavisinde tek bir tedavi yönteminden bahsedilemez. Karın ağrısı durumunda, ağrının nedeni kesin olarak bilinmiyorsa, ağrı kesici alınmaması gerekir. Kadınlar adet döngüsüne bağlı karın ağrısı için karın bölgesini ve ayakları sıcak tutarak; bol bol dinlenerek karın ağrısını dindirebilirler. Küçük bebeklerde ise karın bölgesine yumuşak hareketlerle masaj yapmak, karın ağrısına neden olan gazın çıkmasını sağlayacaktır.

Karın ağrısı mide, bağırsaklar, karaciğer ile ilgili sorunlardan kaynaklanıyorsa; hastada reflü, gastrit vb. mide rahatsızlıkları varsa karın ağrısının tedavisi farklı olacaktır. Bu gibi durumlarda uygulanan karın ağrısı tedavileri hakkında daha fazla bilgi almak için Ankara’daki kliniğimizi arayabilirsiniz.