WhatsApp
Bizi Arayın

Prof. Dr. Aybala Yıldız

Meme Kistleri Tedavisi​

Meme kistleri Ankara, pek çok kadında görülen ve genellikle iyi huylu olan içi su dolu sıvılardır. Kişinin genetik özelliklerine ve yapısına göre farklı büyüklüklerde olabilen meme kistleri aşırı büyürse ağrılara neden olabilir ve kadınların hayat kalitesini düşürebilir. Meme kistlerinin yapısına ve büyüklüğüne göre düzenli aralıklarla takip edilmesi gerekebilir.

Basit kistlerde takip gerekli değildir. Ancak kompleks yapıdaki kistler kanser teşhisini de zorlaştırabilir. Ankara’da, meme kisti hakkında detaylı bilgi almak için ise kliniğimizle iletişime geçebilir ve Doç. Dr. Aybala Yıldız’dan randevu alabilirsiniz.

Meme Kistleri Nedir?

Meme kistleri; meme dokusunda, süt kanallarında ya da süt keselerinde görülen içi sıvı dolu keseciklerdir. Bu kesecikler genellikle iyi huyludur. Nadiren yapı değiştirip kanseröz özellik gösterirler. Her yaştan kadında görülebilen meme kistlerinin oluşması; yaşam biçimi, adet düzensizlikleri, hormonal sorunlar gibi pek çok nedene bağlı olabilir. Çoğunlukla herhangi bir belirti vermeden ortaya çıkarlar. Hatta rutin kontrollere kadar kadın tarafından fark edilmeyebilirler. Milimetrik büyüklükteki kistler genellikle herhangi bir ağrı ya da acı şikâyetine neden olmaz. Ancak 2,5 cm’den büyük kistler ele gelebilir ve hastayı huzursuz edebilir. Ayrıca ağrı ve dolgunluk hissi oluşmasına da neden olabilirler. Meme kistinin yapısına ve büyüklüğüne uygun olan tedavi yöntemi uzman cerrahlar tarafından belirlenir.

Meme Kistleri Nasıl Anlaşılır?

Meme kistleri genellikle pek belirti vermez. Ancak hasta düzenli olarak elle meme kanseri kontrollerini yapıyorsa muayene sırasında ele gelebilirler. İçi sıvı dolu, sert yapılar olduğu için kanseröz dokulara benzer bir sertlik oluşturabilirler. Meme kistlerinin dış çeperi düzgün yapıdadır. İçerisindeki sıvı da düzenli ve homojendir. Bu kistik doku elle muayenede kanser ile karıştırılsa da ultrason görüntülemelerinde kolayca teşhis edilebilir. Bu nedenle meme kistlerini teşhis etmenin en iyi yolu ultrason görüntülemesidir.

Meme Kistleri Kimlerde Görülür?

Meme kistleri, kadınlarda sık görülen rahatsızlıklardan biridir. Özellikle 30 yaş ve üzeri kadınlarda sıklıkla memede kist görülmektedir. Memede görülen kitle ve sert dokuların ise %25’i kistik yapıdadır. Kadınlarda meme kistlerinin en sık görüldüğü yaş aralığı 40 – 49’dur. Ancak genetik faktörlere bağlı olarak genç kadınlarda da görülebilen bir rahatsızlıktır. Yeni doğum yapmış, emziren kadınlarda da meme içerisinde sertlik sık karşılaştığımız bir durumdur. Bu sertlik kist ile karıştırılabilir ancak genelde içi süt dolu keseciklerdir. Adet dönemlerinde tüm kadınlarda kistik dokular oluşabilir. Adet dönemi bittiğinde bu keseler küçülebilir ve kendiliğinden yok olabilir.

Memede Görülen Kist Türleri Nelerdir?

Memede görülen basit kist yapıları takip bile olmadan kendi hâline bırakılabilir. Basit kistler büyümez ve kanseröz özellik taşımaz. Oluşturduğu risk oldukça düşüktür. Ancak meme çeperinde çıkıntıya neden olan, iç yapısı düzensiz ve komplike kist yapılarının tedavi edilmesi ya da takip edilmesi gerekebilir. Meme içerisindeki sıvı çok yoğun olduğunda, kistin kanser dokusu ile karıştırılması da söz konusu olabilir. Bu durumda sertliğin neden oluştuğunu anlamak için meme kistinin alınması ya da iğne ile içindeki sıvıdan doku örneği alınması gerekebilir.

Meme Kistlerinin Tedavisi

Meme kistleri birkaç ay içerisinde büyüyerek hastaya rahatsızlık verici hâle gelebilir. Bu nedenle meme kistlerinin düzenli aralıklarla takip edilmesi gerekir. Bu süre genellikle 6 aydır. İnceleme ultrason görüntülemesi ile yapılır. İçerisindeki sıvının homojen olduğu kistler en masum kistlerdir. Eğer kistin içindeki sıvı düzensiz ve tanecikli ise bu sıvının patolojide incelenmesi gerekebilir. İnce bir iğne yardımı ile kistten boşaltılan sıvı patolojiye gönderilir ve sonuçlar değerlendirildikten sonra uygun tedavi yöntemine başlanır.

Eğer siz de elle muayene yaparken göğüslerinizde kist vb. sert dokular hissettiyseniz zaman kaybetmeden uzman bir doktora başvurmalı ve düzenli takibi ihmal etmemelisiniz. Ankara’da meme kistlerinin tanı ve tedavisi için Doç. Dr. Aybala Yıldız’ın kliniği ile iletişime geçebilir ve daha detaylı bilgi alabilirsiniz.