Makat Çatlağı Nedir?
Makat bölgesindeki deride, travma ve zorlanmanın etkisiyle ortaya çıkan çatlaklar makat çatlağı olarak adlandırılmaktadır. Kabızlık döneminde ortaya çıkan makat çatlakları, kabızlıktan kaynaklanan şikâyetleri daha da çekilmez kılar. Makat çatlakları, makat bölgesinde, cam kesiğine benzer bir acıya neden olur ve hastalar acı nedeniyle tuvalete çıkmak istemeyebilir. Bu da kabızlık probleminin devam etmesine ve iyileşme sürecinin uzamasına neden olabilir. Bunun dışında, kabızlık söz konusu olmasa bile, dışkılama sırasında zorlanmaya bağlı olarak makat çatlakları ortaya çıkabilir. Bölgede oluşan çatlaklar basit gibi görünse de makatın hassas bir bölge olmasından kaynaklı dayanılmaz ağrılara neden olabilir.
Makat Çatlağı Nasıl Anlaşılır?
Deneyimli bir doktor, kapsamlı bir muayene ile makat çatlağını çok rahat tespit edebilir. Makat çatlağının belirtileri oldukça açıktır. Bu nedenle kişinin kendisi de makat çatlağından şüphelenebilir. Makat çatlağının belirtileri;
- Dışkılama sırasında acı. (Birçok hasta bu acı hissini cam batmasına benzetmektedir.)
- Makat bölgesinde şişlik ve ağrı
- Çatlakların dışkılama esnasında kanaması
- Dışkılarken zorlanma
- Çatlak görülen bölgede kaşıntı ve tahriş
Bu belirtiler, anal fissürün en belirgin özellikleri olmasına rağmen makat apsesi ve hemoroid gibi sorunlara da işaret edebilirler. Bu nedenle anal fissür şüphesi duyan bir kişi, kesin tanı için mutlaka doktora görünmelidir.
Anal Fissür Neden Olur?
Anal fissürün oluşmasındaki en büyük sebep makat bölgesindeki zorlanma ve tahrişlerdir. Tıpkı hemoroid ve anal fistül gibi anal fissürün de en büyük nedeni kabızlıktır. (Anal fistül ve hemoroid sayfalarımızı okuyarak bu rahatsızlıklar hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.) Makat bölgesindeki zorlanma dışında bağırsaktaki bazı sorunlar ve Crohn hastalığı gibi rahatsızlıklar da anal fissüre neden olabilir. Özellikle yaşı ilerlemiş bireylerde görülen anal fissürün nedenleri iyi araştırılmalıdır. Sürekli tekrarlayan kabızlık ve bunun sonucunda anal fissür oluşumu bağırsak ile ilgili sorunlardan kaynaklanıyor olabilir. Bu durumda, anal fissür teşhisi için incelemenin daha kapsamlı olması gerekebilir.
Anal Fissür Tanısı Nasıl Konur?
Anal fissür tanısı, uzman bir doktorun muayenesi sonucunda, kısa sürede konulabilir. Özellikle genç hastalarda, sürekli tekrarlayan anal fissür şikâyeti yoksa, sadece kısa bir muayene ile anal fissür tanısı koymak mümkündür. Ancak anal fissürün sürekli tekrarladığı durumlarda, bir de hastanın yaşı ilerlemiş ise, mutlaka daha kapsamlı araştırma yapılmalıdır. Bu noktada gerekli görülürse kolonoskopiden faydalanılabilir.
Anal Fissür Nasıl Tedavi Edilir?
Anal fissür tedavisi Ankara’da, öncelikle kabızlığa ya da ishale neden olan sorun ortadan kaldırılmalıdır. Kabızlık ve ishal sorunu devam ettikçe makat bölgesi giderek hassaslaşır ve çatlak problemi devam eder. Bu nedenle sağlıklı ve düzenli beslenme alışkanlıkları edinmek ve egzersiz yapmak iyi bir çözüm olabilir. Eğer kabızlık, bazı fiziksel sorunlardan kaynaklanıyorsa; bu durumda medikal ilaçlarla tedavi gerekebilir. Bunun yanında bol su tüketimine de dikkat etmek gerekir.
Eğer tüm medikal ilaçlara ve beslenme düzeni değişikliklerine rağmen anal fissür sorunu devam ediyorsa, bu durumda cerrahi işlem gerekebilir. Kronik hâle gelerek, sürekli tekrarlayan anal fissür problemi hastanın yaşam kalitesini düşürür. Makat çatlağı ameliyatından sonra batma, yanma ve acı şikâyetleri ortadan kalkar.
Ankara’da anal fissür tanı ve tedavisi hakkında bilgi almak için kliniğimizle iletişime geçebilir ve diğer tüm anorektal hastalıklarla ilgili merak ettiklerinizi bize danışabilirsiniz.