Makat sarkması tedavisi Ankara, kalın bağırsağın son kısmının makattan sarkması ile karakterize olan rektal prolapsus hastalığını ortadan kaldırmak için yapılan tedavidir. Bu tedavi sırasında çeşitli cerrahi işlemlere başvurulabilmektedir. Böylece makat sarkması ve makat sarkmasının yol açtığı olumsuz durumlar ortadan kaldırılabilmektedir. Makat sarkması tedavisi sırasında biofeedback tedavisi olarak bilinen özel uygulamalara da başvurmak mümkündür.
Yazımızın devamında ‘’Makat sarkması tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Makat sarkması tedavisi ne kadar sürer?’’, ‘’Makat sarkması neden olur?’’ ve ‘’Makat ameliyatı nasıl yapılır?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara makat sarkması tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Aybala Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.
Makat sarkması, tıp dilinde rektal prolapsus olarak bilinen, hastanın yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir hastalıktır. Makat sarkması rahatsızlığına sahip olan bireylerde, kalın bağırsağın son kısmı makattan sarkar. Bu da hem bazı işlevsel problemlere hem de estetik problemlere yol açar. Hastalar bu rahatsızlık sebebiyle dışkılarını tutmakta zorlanabilir ve dışkı kaçırma sorunu yaşayabilirler. Aynı zamanda kronik kabızlık gibi şikayetlere de sahip olabilirler. Makat sarkması günümüzde, çeşitli uygulamalar ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bu uygulamalar arasında özel cerrahi girişimler ve biofeedback gibi uygulamalar yer almaktadır.
Makat sarkması nedenleri arasında şunlar yer alır:
Rektal prolapsus nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Makat sarkması belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
Rektal prolapsus belirtileri bu şekilde sıralanabilmektedir.
Makat sarkması bazı kişilerde, genel nüfusa kıyasla daha sık görülebilmektedir. Makat sarkmasının normale kıyasla daha sık görüldüğü gruplar şunlardır:
Makat sarkması açısından risk altında olabilecek kişiler bu şekilde sıralanabilir.
Makat sarkmasından şikayetçi olan bireylere, kesin teşhisin konulabilmesi ve tedavi uygulamalarının başlayabilmesi için bir genel cerrahi uzmanı ile görüşmeleri tavsiye edilir. Genel cerrahi uzmanları çeşitli fiziksel muayeneler ve özel teşhis uygulamaları kullanarak hastalığın ilerleme durumunu belirlerler. Daha sonra ise hastalarının talepleri ve ihtiyaçları doğrultusunda bir makat sarkması tedavi planlaması yaparlar. Bu tedaviler sayesinde hastalarının deneyimlediği olumsuzlukları ortadan kaldırabilir, hastalarının yaşam kalitelerini önemli ölçüde arttırabilirler.
Makat sarkması ameliyatı, alanında uzman bir genel cerrah tarafından gerçekleştirildiği takdirde oldukça güvenlidir. Tüm cerrahi işlemler gibi makat sarkması ameliyatının da bazı riskleri vardır. Ancak bu riskler, daha önce de bahsetmiş olduğumuz gibi ideal şartlar altında, uzman bir cerrah tarafından gerçekleştirilen ameliyatlar sayesinde önemli ölçüde azaltılabilmektedir.
Makat sarkması tedavisi genellikle cerrahi girişimler ile yapılır. Bununla birlikte biofeedback gibi özel tedavi uygulamaları da makat sarkması tedavisine eşlik edebilir. Bu uygulamalar sayesinde makat bölgesindeki kasların etkin bir şekilde çalıştırılması amaçlanır. Konu hakkında detaylı bilgi almak için sitemizde yer alan Biofeedback Uygulaması isimli yazıyı inceleyebilirsiniz.
Makat sarkması ameliyatının süresi, ameliyat sırasında başvurulan tekniklere ve bu teknikler öncülüğünde gerçekleşen uygulamaların kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz tedavi süreci sırasında ilk olarak şikayetlerinizi dinleyecek, kesin teşhisi gerçekleştirecek ve daha sonra ise size özel bir tedavi planlaması hazırlayacaktır. Bu planlama son bulduktan sonra ise ameliyatın tahmini süresi gibi konular hakkında size detaylı bir bilgilendirme yapacaktır.
Makat sarkması ameliyatı, steril ameliyathane koşullarında ve anestezi altında yapılan bir operasyondur. Bu yüzden hastalar ameliyat sırasında ağrı ve rahatsızlık hissi duymazlar. Steril koşullar sayesinde olası enfeksiyon riski de son derece düşüktür. Ameliyat sırasında, karın veya perine bölgesinden hedef bölgeye ulaşılır ve bu bölgede yer alan dokular onarılır. Böylece makat sarkması ortadan kaldırılmış, hastanın hayat kalitesi iyileştirilmiş olur.