WhatsApp
Bizi Arayın

Prof. Dr. Aybala Yıldız

Rektal Prolapsus Tedavisi (Makat Sarkması)

Rektal prolapsus tedavisi Ankara, makat bölgesinde meydana gelen sarkmayı ortadan kaldırmak için yapılan cerrahi girişimlerdir. Makat bölgesinde başta kronik kabızlık ve fazla ıkınma olmak üzere pek çok sebepten sarkma meydana gelebilir. Kalın bağırsağın son kısmının, makattan sarkması sebebi ile çeşitli olumsuzluklar ve şikayetler deneyimlenir. Hem bu şikayetleri hem de makat sarkmasını ortadan kaldırmak için çeşitli cerrahi işlemlere başvurulabilmektedir.

Bu işlemleri içeren operasyona genel olarak rektal prolapsus ameliyatı denir. Rektal prolapsus ameliyatı genel cerrahlar tarafından, anestezi ve steril ameliyathane koşulları altında gerçekleştirilir. Yazımızın devamında ‘’Rektal prolapsus ameliyatı nasıl yapılır?’’, ‘’Rektal prolapsus tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rektal prolapsus tedavisi ne kadar sürer?’’ ve ‘’Rektal prolapsus ne demek?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara rektal prolapsus tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Aybala Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.

Rektal Prolapsus (Makat Sarkması) Nedir?

Rektal prolapsus, halk arasında makat sarkması olarak bilinen ve kalın bağırsağın son kısmının makattan sarkması ile karakterize olan rahatsızlıktır.  Rektal prolapsusa, yani makat sarkmasına sahip olan bireylerde dışkı kaçırma, kabızlık ve benzer şikayetler görülebilir. Bu şikayetler hastanın hayat kalitesini önemli ölçüde etkileyebilir. Rektal prolapsus günümüzde çeşitli cerrahi teknikler veya biofeedback uygulamaları kullanılarak tedavi edilebilmektedir. Bahsi geçen tedavilerin detayları, doktor tarafından tamamen bireylerin ihtiyaçları doğrultusunda planlanır. Böylece rektal prolapsus ve rektal prolapsus sebebiyle deneyimlenen olumsuz durumlar etkin bir şekilde ortadan kaldırılır.

Rektal Prolapsus Neden Olur?

Rektal prolapsus nedenleri arasında şunlar yer alır:

  • Kronik kabızlık veya uzun süre boyunca devam eden kabızlık sorunu.
  • Kabızlığa yol açan ilaçların uzun süre boyunca kullanılması.
  • Dışkılama sırasında yoğun bir şekilde ıkınma.
  • Doğum sırasında ıkınma.
  • Bazı parazit enfeksiyonları.
  • Genetik etmenler.
  • İlerleyen yaş.

Makat sarkması nedenleri bu şekilde sıralanabilir.

Rektal Prolapsus Belirtileri Nelerdir?

Rektal prolapsus belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Kronik kabızlık.
  • İdrar kaçırma.
  • Dışkı kaçırma (Beraberinde gaz kaçırma sorunu da gözlemlenebilir.).
  • Dışkılarken sürekli ve şiddetli bir biçimde ıkınma ihtiyacı.
  • Makat bölgesinde ve iç çamaşırında ıslaklık hissi.

Makat sarkması belirtileri bu şekilde sıralanabilir.

Rektal Prolapsus Kimlerde Görülür?

Rektal prolapsus şu gibi bireylerde genel nüfusa kıyasla daha sık görülebilir:

  • Rektal poliplere sahip olan bireyler.
  • Dışkılama sırasında fazla ıkınmaya sebep olan, kronik kabızlık gibi rahatsızlıklara sahip olan bireyler.
  • Huzursuz bağırsak sendromuna sahip olan bireyler.
  • Yaşlılar.
  • Kronik kabızlığa yol açan ilaçlar kullanan bireyler.
  • KOAH, sigara kullanımı veya kronik öksürük sorunu gibi sebeplerden sürekli öksüren bireyler.

Rektal prolapsus açısından risk altında olan kişiler bu şekilde sıralanabilir.

Rektal Prolapsusa Ne İyi Gelir?

Rektal prolapsus, kalın bağırsağın son kısmının makattan sarkmasıdır. Bu sarkma sorunu herhangi bir destekleyici veya alternatif uygulama ile sonlandırılamaz. Yani bitkisel tedaviler rektal prolapsusun ortadan kaldırılmasında etkili değillerdir. Rektal prolapsusun tedavisi genellikle cerrahi işlemler yardımıyla gerçekleşir. Bu işlemler de yalnızca alanında uzman hekimler tarafından yapılabilir.

Makat Sarkması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Makat sarkması sorununa sahip olan bireylere bir genel cerrahi uzmanı ile görüşmeleri tavsiye edilir. Genel cerrahi uzmanları, makat sarkmasının nedenlerini belirleyebilir ve bu nedenlere yönelik özel cerrahi tedaviler planlayabilirler. Böylece hastalarının makat sarkması sorununu ve bu soruna bağlı ortaya çıkan olumsuzlukları ortadan kaldırabilirler.

Rektal Prolapsus Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Rektal prolapsus tedavisi sırasında çeşitli cerrahi teknikler kullanılır. Bu tekniklerin türüne ve kapsamına göre rektal prolapsus tedavisi süresi değişiklik gösterebilir. Doktorunuz uygulama öncesinde size özel bir tedavi planlaması hazırlayacak ve rektal prolapsusun tahmini ameliyat süresi hakkında sizi detaylı olarak bilgilendirecektir.

Rektal Prolapsus Tedavisi Nasıl Olur?

Rektal prolapsus tedavisi genellikle cerrahi işlemler yardımıyla gerçekleştirilir. Bu işlemler karın veya perine üzerinden gerçekleştirilebilir. Ameliyat sırasında hasta anestezi altında olduğu için ağrı ve rahatsızlık hissi deneyimlemez. Rektal prolapsus tedavisi kapsamında yapılan işlemler sayesinde makat bölgesindeki sarkma ortadan kaldırılır. Aynı zamanda makat kaslarının onarılması ve eski işlevselliklerine kavuşması da sağlanır. Böylece makat bölgesindeki işlevsel problemler ve estetik problemler ortadan kaldırılmış olur.