Hemoroid, kadın – erkek fark etmeksizin herkeste görülebilen bir rahatsızlıktır. Orta yaş ve üzeri hastalarda görülme sıklığı ise daha fazladır. Varislere benzeyen damar genişlemeleri olarak tanımlanabilecek hemoroid, makat çevresinde oluşur. Hemoroid başlangıçta fark edilmeyebilir. Ancak ilerledikçe acı verici olmaya başlar. Küçük olmasına rağmen acısı büyük olan bir rahatsızlıktır. Bu nedenle günlük hayatı büyük oranda olumsuz etkileyebilir.
Hastanın hemoroidi fark ettiği anda, çekinmeden bir uzmana başvurması ise rahatsızlığın daha kısa sürede tedavi edilmesine yardımcı olmaktadır. Hemoroid, hemoroid tedavisi ve hemoroidden korunma yöntemleri hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Aybala Yıldız’ın kliniği ile iletişime geçebilirsiniz.
Hemoroid, halk arasında “basur” olarak da bilinen rahatsızlıktır. Birçok yetişkin, basurdan şüphelendiğinde doktora danışmaya çekinir. Oysaki hemoroid, her yetişkinin hayatının belirli dönemlerinde yaşayabileceği bir sorundur. Kanama, acı ve ağrı ile kendini belli eden hemoroidin farklı çeşitleri bulunmaktadır. Bu nedenle her basur sorunu özel olarak değerlendirilmeli ve uygun tıbbi tedavi yöntemi tercih edilmelidir.
Bilinenin aksine, basur tek tip değildir. Hemoroid belirtileri, basur gözlenen bölgeye göre değişir ve ilerleme durumuna göre farklı evrelere ayrılır. Basur tiplerini iki temel başlık altında inceleyebiliriz. Bunlar; internal (iç) basur ve eksternal (dış) basurdur.
İnternal hemoroid; rektum bölgesinde görülen basur türüdür. Bağırsağın alt kısmında yer alan ve üçte birini oluşturan rektum bölgesindeki toplar damar genişlemeleri, internal hemoroid yani “iç basur” sorununu ortaya çıkarmaktadır. Bu bölgede oluşan hemoroid, zamanla sarkarak acı ve ağrılara neden olabilmektedir. Bu nedenle tedavisi dış basura göre daha zordur.
Eksternal hemoroid ise “dış basur” olarak adlandırılır, anüs ve çevresindeki deride meydana gelen basurdur.
Bu iki basur çeşidi, hemoroidin tanımlanmasında kullanılan iki ana sınıflandırmadır. Bunun dışında, tromboze hemoroid ve prolapse hemoroid çeşitleri de bulunmaktadır.
Hemoroidin en büyük belirtisi; dışkılama sırasında kan gelmesidir. Bunun dışında hastanın öyküsünde belirttiği diğer şikâyetlere göre basurun türü belirlenir.
Dış basur şikâyetleri genellikle;
İç basur şikâyetleri ise;
İç basurlar derecelerine göre farklı belirtiler de gösterebilir. 1. derecedeki iç hemoroid anal bölgede çıkıntı yapmaz. Sadece kanama şikâyeti olabilir. İlerleyen evrelerde ise basur dışarı çıkarak acılı ve ağrılı bir hâle gelir. Bu duruma engel olmak için dışkıda kan ve ağrılı dışkılama şikâyetleri olduğunda hemen doktora görünmek gerekir.
Hemoroid tanısı, elle muayene ile konur. Ancak birçok kişi doktora makat bölgesini göstermekten çekinmekte ve hemoroidden şüphelenmesine rağmen doktora başvurmamaktadır.
Dış hemoroid, hem doktor hem de hasta tarafından kolayca fark edilebilir. Ancak iç hemoroidin tanı ve tedavisi için mutlaka doktor kontrolü gerekir. İç hemoroidlerin muayenesi sırasında parmakla rektum bölgesi kontrol edilir. Eğer yeterli bilgiye ulaşılamazsa ucunda kamera olan özel cihazlar ile görüntüleme yapılabilir. Eğer rektum bölgesindeki kanama basur yerine bağırsakla ilgili sorunlardan kaynaklanıyorsa kolonoskopi ile sindirim sistemi ve bağırsakların daha detaylı incelenmesi talep edilebilir. Özellikle 40 yaş ve üzeri hastalarda dışkıda kan şikâyeti mutlaka detaylı olarak incelenmelidir.
Hemoroid tedavisi Ankara, basurun evresine göre planlanır. Dış basur belirtileri, beslenme düzenine dikkat edildiğinde birkaç gün içerisinde kendiliğinden yok olabilir. Dolayısıyla sadece bol su tüketmek bile bir çözüm olabilir. Ancak iç basurun tedavisi, özellikle ileri evrelerde, daha zor olabilmektedir. Bu noktada hem ameliyatlı hem de ameliyatsız yöntemler tercih edilebilir. Kremler, hap ve fitiller hemoroid tedavisinde kullanılan ameliyatsız yöntemlerdir. Ancak 3. Veya 4. evredeki, ciddi şekilde sarkmış basur için cerrahi işlem gerekir. Bu noktada doktorun değerlendirmesi belirleyici olacaktır. Bu nedenle her basur tedavisi hastanın yaşına, hayat tarzına ve hareketlilik oranına bakılarak özel olarak planlanmalıdır. Ankara’da, basur tanı ve tedavisi hakkında bilgi almak için Doç. Dr. Aybala Yıldız’ın kliniği ile iletişime geçebilir ve randevu alabilirsiniz.
Hemoroid; kabızlık ve anüs bölgesindeki zorlanma ile ilişkilendirilen bir rahatsızlıktır. Özellikle kronik kabızlık sorunu ile baş etmeye çalışanlarda sık görülen bir durumdur. Bu nedenle hemoroidi önlemenin en iyi yolu; dengeli bir beslenme alışkanlığının alışkanlık hâline getirilmesidir. Bunun dışında;