Rektosel tedavisi Ankara, kalın bağırsakta meydana gelen fıtıklaşmanın ortadan kaldırılması ve bireyin yaşam kalitesinin arttırılması amacıyla gerçekleşen tedavidir. Rektosel pek çok nedenden ortaya çıkabilir. Özellikle de sık bir şekilde normal doğum yapan kadınlarda görülür. Bu rahatsızlık sebebiyle vajinal ve rektal ağrılar, vajinal kanama ve dışkılamada güçlük gibi şikayetler deneyimlenebilir.
Rektosel tedavi sayesinde bu şikayetlerden tamamen kurtulmak mümkündür. Yazımızın devamında ‘’Rektosel tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Bağırsak fıtığı tedavisi nasıl yapılır?’’, ‘’Rektosel ameliyatı nasıl yapılır?’’ ve ‘’Rektosel ameliyatı ne kadar sürer?’’ gibi merak edilen sorulara yanıt vereceğiz. Ankara rektosel tedavisi ve benzer konular hakkında detaylı bilgi almak için Prof. Dr. Aybala Yıldız ile iletişime geçebilirsiniz.
Rektosel, halk arasında bağırsak fıtığı olarak bilinen ve tuvalete çıkmakta zorluk gibi sorunlara yol açan rahatsızlıktır. Rektosel, kalın bağırsağın son kısmının vajen veya mesaneye doğru çıkıntı yapması ile ortaya çıkar. Bu rahatsızlık sebebiyle bireyler cinsel ilişki sırasında ağrı hissi deneyimleyebilir, dışkılamakta zorluk çekebilir ve dışkılarken sürekli ıkınma ihtiyacı duyabilirler. Bu da farklı, ikincil hastalıkların ortaya çıkma riskini önemli ölçüde arttırır. Bağırsak fıtığına sahip olan bireyler başta hemoroid ve makat sarkması olmak üzere pek çok hastalık için risk altında olabilirler. Bu yüzden rektosel tedavisi ihmal edilmemelidir, en yakın zamanda alanında uzman bir genel cerrah ile görüşülmelidir.
Rektosel nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
Bağırsak fıtığı nedenleri bu şekilde sıralanabilir.
Rektosel belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
Bağırsak fıtığı belirtileri bu şekilde sıralanabilmektedir.
Rektosel hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen bir rahatsızlıktır. Bununla birlikte normal doğum yapmış olan kadınlarda daha sık görülmektedir. Aynı şekilde kronik kabızlık sorunu olan ve dışkılama sırasında şiddetli bir şekilde ıkınan bireylerde de rektosel görülme sıklığı daha fazladır.
Rektosel tehlikeli bir hastalık olarak kabul edilmez. Bununla birlikte hastaların yaşam kalitesini ciddi ölçüde düşürür ve günlük yaşamlarını sınırlandırır. Aynı şekilde bireylerin cinsel hayatları da rektoselden olumsuz bir şekilde etkilenebilir. Tüm bu olumsuz durumların önlenebilmesi ve bireyin yaşam kalitesinin iyileştirilebilmesi için rektosel tedavisi ihmal edilmemelidir. Rektosel sorununa sahip olan bireyler en yakın zamanda bir genel cerrahi uzmanı ile görüşmelidirler.
Hastalar, daha önce bahsetmiş olduğumuz şikayetleri gözlemleyerek rektosele sahip olup olmadıkları konusunda bir fikir edinebilirler. Ancak yalnızca bu belirtilere bakarak rektosel tanısı konulamaz. Çünkü bahsi geçen belirtiler, makat bölgesi veya kalın bağırsak ile ilgili pek çok hastalık sırasında deneyimlenebilmektedir. Bu yüzden rektoselden şüphelenen bireyler kesin teşhisin konulabilmesi için bir genel cerrahi uzmanıyla görüşmelidirler. Böylece özel teknikler kullanılarak hastalık teşhis edilebilir, hastalığın ilerleme durumu belirlenebilir ve özel tedavilerle hastanın şikayetleri ortadan kaldırılabilir.
Rektosel tedavisi, tedavi sırasında kullanılan uygulamanın türüne ve bu uygulamanın kapsamına göre değişiklik gösterebilir. Doktorunuz tüm bu uygulamaları sizin ihtiyaçlarınıza özel olarak planlayacaktır. Daha sonra ise sizi rektosel tedavisinin ve rektosel ameliyatının tahmini süresi hakkında detaylı olarak bilgilendirecektir.
Rektosel tedavisi kapsamında en çok tercih edilen üç uygulama vardır. Bunlardan ilki hayat tarzı değişikliğidir. Eğer hastanın şikayetleri azsa bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile rektoselin ilerlemesi durdurulabilir ve bireyin yaşam kalitesi arttırılabilir. Aynı şekilde biofeedback uygulaması olarak bilinen işlem sayesinde makat bölgesinde ve pelvik taban civarında yer alan kasların daha etkin bir şekilde çalışması sağlanabilir. Ancak rektosel sebebiyle deneyimlenen belirtileri şiddetli ise cerrahi tedaviye başvurulur. Bu tedavi sırasında karından, vajen bölgesinden veya rektumdan hedef bölgeye müdahale edilir. Müdahalenin amacı bölgede fıtıklaşmış olan fazla dokunun alınması ve bölgedeki dokuların onarılmasıdır. Bu operasyon anestezi altında gerçekleştirildiği için ağrı hissi duyulmaz.